Glosar

GLOSAR DE TERMENI – GLOSAR PIETRE NATURALE

FINISAJ ANTIC

Un termen general care cuprinde diferite metode de uzura/deteriorare care ofera pietrei un aspect uzat. Va rugam sa retineti faptul ca metodele de uzura variaza in functie de piatra naturala si de tara din care provine.

FINISAJ PERIATO

Metoda de finisare care ofera doar o usoara textura la suprafata si o margine fina. Efectul de periere si finisajul marginii creat poate diferi in functie de tipul de piatra.

CALIBRAT

Pietrele sunt finisate pentru a avea o grosime uniforma.

PIATRA CUBICA

O piatra de dimensiuni mici care se foloseste pentru amenajarile exterioare.

CROSS-CUT

Este specific travertinului in care blocurile de piatra sunt taiate orizontal(nervurile).

FABRICAREA

Un termen folosit pentru a descrie procesul prin care lastrele mari de piatra naturala sunt prelucrate in blaturi.

ASPECT CHITUIT

Acest termen este asociat in primul rand Travertinului, care este caracterizat printr-o suprafata cu goluri si gauri. Aceste goluri pot fi chituite la sursa cu o rasina pentru pietre care este asemanatoare culorii pietrei. Odata ce piatra a fost chituita poate fi matuita, slefuita sau antichizat. Nu toate gaurile/golurile vor fi complet chituite si chiar un Travertin prechituit poate necesita chituire cu chit in timpul procesului de fixare. Nu este neobisnuit ca o placa din piatra naturala sa aiba variatii in suprafata recent chituita. Necesita chituire cu rasina ca parte a procesului de intretinere.

FISURA

Aceasta este o linie fina a nervurilor mineralelor care in mod normal contrasteaza cu, culoarea naturala a pietrei si poate fi interpretata gresit ca fiind o crapatura in piatra.

DALA DE PIATRA

O piatra mare cu o grosime mica care se foloseste in amenajarile interioare si exterioare.

FINISAJ FIAMAT

Fiamare, procedeu de finisare care da o textura puternica materialului datorita cristalelor din structura. Se obtine prin tratarea suprafetei cu flacara. care produce incalzirea suprafetei si prin racirea brusca se desprind cristale din material, lasand o suprafata cu textura antiderapanta, ideala pentru pavarile exterioare. Se aplica in special la granit. De indata ce piatra a fost fiamata poate fi periata pentru un aspect mai fin.

FOSILE

Fosilele sunt ramasite ale animalelor si plantelor moarte. Fosilele se gasesc in mod obisnuit in limestone, marmura si ocazional in gresie si pot avea forme diferite.

LUNGIME

Un format de montare pentru placi, in care latimea este statica:400mm sau 600mm si lungimile placilor variaza rar sau sunt o combinatie de minim doua diferite lungimi, oferind un aspect care aminteste de pardoselile traditionale din piatra naturala.

FINISAJ MATUIT

Un finisaj neted, neslefuit al suprafetei. Marginile sunt fie drepte fie taiate oblic(tesite) care ofera pietrei un aspect clasic/contemporan.

MINERALE

Un, doua sau mai multe minerale se amesteca pentru a forma o piatra. Mineralele se gasesc in natura. Cuartul si calcitul sunt mineralele cele mai des gasite in piatra.

LATIMI MIXTE

Un amestec de lungimi formate cu latimi diferite. Acestea sunt montate in cursuri alternative de grosimi diferite pentru a da un aspect intamplator.

NOMINAL

O variatie mica de la marimea si grosimea declarata care se datoreaza metodelor de productie utilizate. Aceasta variatie este obisnuita si este mai pronuntata cu cat placa este mai mare.

OCTAGON

In formatul placii, o placa mare patrata care are fiecare colt taiat pentru a se potrivi unei placi anexe mai mici, in mod normal dintr-un material de o culoare contrastanta.

FRENCH PATTERN SET

Un model modular care se repeta si este format din cel putin trei placi de marimi diferite pentru a oferi pardoselii aspectul intamplator. Exista diferite modele Opus disponibile in pietrele specifice. Va rugam sa retineti ca nu puteti alege o piatra sa va fie livrata intr-un model Opus particular, piatra va fi livrata in modelul Opus specificat de noi.

ASPECT SLEFUIT

Un finisaj lucios, stralucitor al suprafetei pietrei, cu marginile drepte sau taiate oblic(tesite).

TEHNICA PROVENCE

Un finisaj in care fiecare bucatica din piatra este lucrata manual. Unele piese vor avea o suprafata fin „patata” in timp ce altele vor avea ondulatii netede. Aceste procese se combina pentru a crea efectul unei placi antice din piatra naturala.

FINISAJ DESPICAT/CIOPLIT

O suprafata despicata pur și simplu in mod natural prin divizarea blocurilor de piatra de-a lungul laminarilor naturale. Acest termen este asociat pietrei de ardezie, schist, sandstone si ocazional limestone.

LASTRA

O bucata mare de piatra naturala care poate fi prelucrata in blaturi si alte produse pentru baie si bucatarii.

FINISAJ ANTICHIZAT

O metoda de invechire a pietrei, in care placile au fost „antichizate” pentru a le da marginilor un finisaj rotunjit, antic. Pe anumite tipuri de pietre acest proces poate lasa suprafata usor texturata si mai deschisa la culoare. Antichizare, se obtine prin tratarea suprafetei cu un acid, iar rezultatul este o suprafata neregulata cu aspect invechit dar, in acelasi timp, curat si antiderapant. Se aplica in special la marmura, travertin, limestone.

NECALIBRAT

Aceste materiale variaza in grosime atat intre placi cat si intre placi individuale. In mod normal se gasesc in materialele despicate/cioplite. Variatia grosimii este detaliata in marimile placii. Se recomanda selectarea unor astfel de placi inainte de montare si folosirea adezivului pentru a le aduce la acelasi nivel.

APECT NECHITUIT

Acest termen este asociat in primul rand Travertinului, care este caracterizat printr-o suprafata cu goluri si gauri. Un finisaj nechituit lasa aceste goluri, gauri deschise. Travertinul nechituit va trebui sa fie chituit din gros de-a lungul suprafetei pietrei pentru a umple aceste goluri. Goluri mici se gasesc in piatra de limestone, marmura si bazalt care pot fi chituite sau nechituite in functie de preferinte.

NERVURI

Aparitia unor linii de minerale neregulate in piatra naturala in special in marmura dar si limestone.

VEIN-CUT

Acest termen este specific travertinului in care placile sau lastrele sunt taiate in linie cu nervurile naturale ale pietrei. Aceste striatii ofera un aspect stratiform suprafetei finisate a pietrei.

GLOSAR PENTRU PORTELAN, CERAMICA DECORATIVA SI EMAILATA

CERAMICA

O placa formata din argila si arsa la temperaturi mai joase decat portelanul, de obicei emailata pentru a da un finisaj mat sau stralucitor.

DECOR

Placile de decor au un model izbitor pentru a iesi in evidenta in cadrul unor placi neutre.

DECORATIVE

Placile decorative au modele complicate, frumoase, realizate de mana si care sunt aplicate pe suprafata prin diferite mijloace.

EMAILATE

O glazura colorata este aplicata placilor inainte de ardere; gama de culori variaza de la cele simple anoste pana la tonuri si culori indraznete.

LUCIU/STRALUCIRE

Un luciu care este aplicat portelanului sau placilor emailate si decorative.

MAT

Un finisaj natural fara stralucire aplicat portelanului sau placilor decorative si emailate.

NOMINAL

O variatie mica de la marimea si grosimea declarata care se datoreaza metodelor de productie utilizate. Aceasta variatie este obisnuita si este mai pronuntata cu cat placa este mai mare.

NE–RECTIFICAT

Daca un portelan sau o ceramica este taiata inainte de procesul de ardere, prezentand unele variatii de marime de la o placa la alta. Placile de acest tip se numesc ne-rectificate.

RECTIFICAT

Acest termen indica faptul ca placa de portelan sau de ceramica este „stabila dimensional”si prezinta o mica variatie in marime intre placile de la un proces de fabricatie, desi marimile pot diferi usor fata de cele declarate. Placile de la diferite procese de fabricatie vor prezenta variatii mai mari, prin urmare, acolo unde este posibil, placi suficiente pentru zona care ar trebui acoperita ar trebui obtinuta intr-un singur transport pentru a asigura o aprovizionare cu marimi compatibile.

RIGATO

Placa Rigato este proiectata pentru a oferi un aspect de benzi liniare.

SUBWAY

O placa rectangulara, emailata cu un profil in relief.

Comments are closed.