Barbati

În cadrul figurinelor din ceramică avem două tipuri de idoli, și anume: idoli în picioare și idoli în poziție șezândă. Se consideră ca reprezentativă pentru această cultură statueta unui bărbat în poziție șezută, denumită „Gânditorul” și descoperită la Cernavodă.

Gânditorul de la Cernavodă (nu este singura statuie de acest tip cunoscută) a ajuns să fie cunoscut sub numele de „Gânditorul de la Hamangia”.

Atletul
Atletul
10articol(e) « 1 de 10 »

Figurinele ceramice, idoli sunt reprezentate în general de figurine feminine, acestea sunt mult mai numeroase în raport cu alte civilizații ale neoliticului mijlociu din România și regiunea Balcanică.

Una din primele reprezentari masculine este Gânditorul de la Hamangia este practic un complex de două statui. Gânditorul „și femeia lui”, Gânditorul reprezintă un bărbat așezat pe un scăunel, scăunelul respectiv fiind o replică fidelă a scăunelelor de piatra neolitice. Bărbatul are coatele așezate pe genunchi și își sprijină capul în mâini, statuia este extrem de stilizată și nu transmite nici un fel de date despre vârsta sau statutul Gânditorului.

Gânditorul este insoțit de o variantă feminină la fel de stilizată. Femeia nu stă pe nici un fel de scaun, și ține mâinile amândouă pe un picior. Se presupune că cele două statuete formează o pereche. În conformitate cu unele ipoteze, „Gânditorul” ar reprezenta un zeu al vegetației, iar femeia o Zeiță a recoltei.

De obicei reprezentarile masculine sunt exact opusl celor feminine, sunt impunatoare, definesc perfect caracterul puternic si taria unui barbat.

Comments are closed.