Copii

Acesti îngeri pazesc si ocrotesc tot ce e tânar si nou în viata, mai ales nou-nascutii. Ei vegheaza asupra a tot ce începe sa creasca si cere, prin urmare, mai multa grija, iubire si hrana.

Au rolul de a veghea si proteja toti copiii, dar ocrotesc si copilul nostru interior, care asteapta de atâta timp sa fie iubit si alinat; ei supravegheaza tot ceea ce începem în viata, înnoindu-ne prospetimea si eterna tinerete.

Cavalerul
Cavalerul
9articol(e) « 1 de 9 »

 

Constantin Brancusi

Constantin Brancusi

(n. 19 februarie 1876, Hobita, Gorj — d. 16 martie 1957, Paris)

O opera reprezentativa in cadrul acestei subcategorii este lucrarea cu care Brancusi a debutat in 1906 la Salon d’Automne. Criticii nostri plastici au fost din primul moment favorabili sculptorului. Profesorul Mihai Dragomirescu afirma ca bustul a iesit din mana celui mai mare talent ce am avut pana acum si ca siguranta si indrazneala cu care a fost modelat ”Copilul” nu am mai intalnit-o decat in bucati clasice. Lucrarea a fost in cea mai mare parte distrusa in timpul celui de-al doilea razboi mondial, doar capul ramanand intact, si a fost restaurata in septembrie 1956 la cererea Muzeului de Arta. Opera a fost expusa si la cea de-a sasea manifestare a asociatiei, “Tinerimea Artistica” la Bucuresti, si a fost achizitionata pentru Pinacoteca Statului in urma recomandarii pictorului stefan Popescu.

In astfel de lucrari o mare atentie este acordata detaliilor fetei pentru a exprima cat mai clar inocenta sufletului, copii sunt reprezentari gingase, linistitoare.

In sculptura copii sunt uneori prezentati sub forma de ingeri protectori sau gardieni ai inocentei pe pamant.

Nascut in data de 19 februarie 1876 in Hobita, judetul Gorj, Constantin este al cincilea copil al lui Nicolae si Maria Brancusi. In copilarie a invatat sa sculpteze lemnul pentru a confectiona diferite unelte si obiecte casnice. In Romania, obiectele casnice, stalpii si fatadele caselor erau adesea decorate cu sculpturi in lemn. Stilul acestor ornamente va influenta opera lui Brancusi.

Comments are closed.